Doneaza Online  

Suma Donata
Nume
Prenume
Tara
Organizatie
Oras
Adresa
E-mail
Telefon
Fax
 
Doneaza online
  • Register
Fii la curent cu Adoptia in Romania
PDF
Imprimare
Email

shutterstock-18890449

,,In sufletul copilului trebuie pus si iubire, ca sa poata inflorii,,

 

Adoptia este unul dintre instrumentele esentiale de protectie a drepturilor copilului, in perspectiva asigurarii unei familii pentru fiecare copil. Spre deosebire de familia de plasament, familia care adopta un copil devine familia copilului, acesta ne mai intorcandu-se in familia biologica. Statutul copilului adoptat ii confera acestuia nu numai siguranta, dar mai ales stabilitate si continuitate de viata si dezvoltare in noua familie. In consecinta, adoptia nu reprezinta o modalitate de protectie temporara, alternativa ocrotirii rezidentiale, ci mai mult decat atat, inseamna asigurarea unei familii permanente pentru copilul adoptat.
In Romania nu exista o traditie reala in ceea ce priveste adoptia copiilor, in sensul ca numarul copiilor implicati in aceasta forma de protectie a fost, in timp, mult mai mic decat numarul copiilor institutionalizati. Printre cauzele acestei realitati nu in ultimul rand se numara inexistenta, pana in anul 1993, a definirii abandonului legal al copilului.

Un caz aparte il constituie adoptiile internationale. La o cerere foarte mare pentru adoptie pe plan international, oferta de copii din Romania dupa 1989 a fost intens valorificata, cu atat mai mult cu cat reglementarile interne in acest domeniu erau practic inexistente. Astfel, intr-un an, circa 10.000 de copii au fost adoptati de familii din strainatate, soarta acestora fiind astazi mai mult sau mai putin cunoscuta.

Se schimbă legea adopţiilor: copiii vor fi înfiaţi mai repede

 

Procedura prin care trebuie să treacă orfanii pentru a fi declaraţi adoptabili va dura maximum un an. Rudele până la gradul patru vor fi doar înştiinţate de situaţia lor, nu convinse să-i înfieze.

Sursa: SHUTTERSTOCK

Din februarie 2012, când va intra în vigoare noua lege a adopţiilor, copiii abandonaţi îşi vor găsi mai uşor familii. În prezent, în sistemul de protecţie există 67.000 de copii, iar mulţi dintre ei nu au fost adoptaţi din cauza procedurilor greoaie, a numărului mic de specialişti şi a indiferenţei unora dintre cei ce le decid soarta.

Bogdan Panait, secretar de stat la Oficiul Român pentru Adopţii (ORA), spune că, în prezent, se lucrează la modificări legislative care vor accelera procedura prin care un copil este declarat adoptabil.

De ce înfiază românii?

O cercetare realizată de Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti, Oficiul Român pentru Adopţii şi UNICEF arată că 41% dintre adopţii au drept cauză infertilitatea cuplului, iar 10% din cei ce înfiază sunt asistenţi maternali.

Majoritatea celor care adoptă sunt familii (7 din 8 adoptatori), şi mai puţin persoane singure (1 din 8), nu au copii biologici, au 38-40 de ani şi un nivel de educaţie ridicat. Românii preferă copii de 0-3 ani, fără probleme de sănătate, ne-romi, care să nu fi fost instituţionalizaţi. Numai 1,2% dintre părinţii care au adoptat deja erau dispuşi să ia un copil cu probleme medicale.

Copiii pe care nu îi doreşte nimeni

Peste 65% dintre orfanii din România au peste 7 ani şi sunt greu adoptabili, pentru că românii preferă copiii foarte mici, fără boli, şi ne-romi.

Copilul greu adoptabil este cel aflat în cel puţin una din următoarele situaţii: are peste trei ani, provine din părinţi romi, are probleme emoţionale, boli cronice, dizabilităţi fizice şi/ sau mintale, a fost supus la diferite forme de abuz şi/ sau neglijare severă, are mai mulţi fraţi (potrivit principiilor protecţiei copilului, trebuie analizată posibilitatea plasării lor împreună).

În cazurile excepţionale, când aceşti copii sunt adoptaţi, ajung la familii de vârstă mai înaintată şi cu puţină educaţie.

Sursa EVZ.
 
Scroll Up