Doneaza Online  

Suma Donata
Nume
Prenume
Tara
Organizatie
Oras
Adresa
E-mail
Telefon
Fax
 
Doneaza online
  • Register
Familia Grămadă
PDF
Imprimare
Email

622390 559848697407643 1350607042 oFamilia Grămadă are nu mai puţin de opt copii, frumoşi, modeşti şi buni la carte. Cel mai mare are 16 ani, iar cel mai mic 3 ani. La capătul şoselei care trece peste calea ferată din Buftea, într-un cot al drumului, ascunsă de privirile curioşilor de un gard înalt de pietre aşezate una peste alta, se află casa familiei Grămadă. Cum treci de porţile de metal, te întâmpină un câine plictisit la culme de arşiţa verii. Într-o parte a curţii pline de bolovani şi beton, un fost depozit de fier vechi, se iţeşte vopsită pastel o casă minusculă, două camere şi un hol de care proprietarii şi-au legat mari speranţe că va deveni cândva bucătărie.


“Copiii sunt dar de la Dumnezeu”

Pe prispa îngustă o maşină de spălat antică hârâie mai să-şi dea duhul. Când şi când, un sunet ascuţit iese din măruntaiele ei de fier. “Trebuie să-i dăm mereu apă, altfel se arde motorul”, explică Mirela Grămadă, 39 de ani, stăpâna casei şi mama celor opt prichindei.
De “alimentare” se ocupă Denis, 16 ani, cel mai mare dintre copii, elev în clasa a XI-a la Liceul “Constantin Brâncoveanu” din Bucureşti. “Cum e viaţa de frate mai mare?”, întreb. “Normală”, răspunde zâmbind în timp ce ridică un umăr.
Denis este şeful familiei atunci când părinţii nu sunt acasă. Ceilalţi fraţi sunt în ordine: Bianca, Samuel, Sebastian, Raluca, Elisei, Simona şi David.
Pe preş. lângă maşina de spălat, David, 3 ani, mezinul familiei, cercetează niscaiva jucării primite în dar de mamă de la una dintre familiile la care a lucrat la menajeră. Lângă prichindel, Raluca, 7 ani, priveşte curioasă în jur la musafirii care le-au călcat bătătura.
“E greu cu mulţi copii, dar este şi frumos. Copiii sunt dar de la Dumnezeu”, spune femeia în timp ce clăteşte câteva vase într-un lighean în curte. “Nu avem chiuvetă şi dacă aţi ştii cât îmi doresc una. Acum e vară, dar iarna e tare greu”, se scuză ea.
Spune că nu şi-ar putea imagina viaţa fără copii şi că îi iubeşte pe toţi deopotrivă.


Din casa îngustă se ivesc pe rând pe prispa încinsă, Simona, 4 ani, într-o rochiţă roşie cu buline şi Sebastian, 11 ani, cu o pieptănătură de care are foarte mare grijă. Din când în când mai fuge la oglinda prinsă în zidul casei pentru a verifica dacă totul este perfect. “Luaţi loc!” mă invită mama oferindu-mi singurul scaun al familiei. “E foarte harnic ăsta micu”, zice arătând către Sebastian. “Ce îl pun să facă, face. Dealtfel, toţi mă ajută”, corectează femeia.
Elisei, 6 ani, este năzdrăvanul familiei care îi seacă de energie pe toţi. Şi asta pentru că pricepe cu greu şi uită mereu de ce nu are voie să iasă în stradă sau să se strecoare printr-o gaură de gard în curtea vecinilor, iar fraţii mai mari trebuie să-i reamintească mereu.
Dintre toţi, de acasă lipseşte Samuel, 13 ani, aflat într-un cantonament la Braşov împreună cu echipa de rugby. Timidă, Bianca, 14 ani, cea mai mare dintre fete, nu se lasă scoasă din casă. “Este clasa a VIII-a şi urmeză să intre la liceu. Are teme şi lucrează la calculator”, explică mama.
Calculatorul l-au cumpărat acum câţiva ani prin programul iniţiat de Ministerul Educaţiei de distribuire a unor bonuri valorice.

Curent  electric, a fost pus cu sprijinul financiar al asociatia sansa ta.

“Cei mici nu au voie la calculator decât câteva minute. În rest, e al nostru”, zice Denis luându-şi în serios rolul de frate mai mare.
Casa, donaţie de la un om cu suflet


Întreb de bugetul familiei, de facturi, de traiul zilnic, de iarnă…”Din ce câştigă soţul meu vara lucrând în construcţii trebuie să trăim şi iarna. Eu mai face menaj când mă cheamă cineva. Iar Denis lucrează la promoter în magazinele mari pentru a mai face un ban.

Mai sunt alocaţiile copiilor şi sprijinul pe care îl prmim de la Asociaţia “Şansa ta” care ne are în evidenţă”, explică Mirela.

Casa din Buftea au primit-o de la cineva stabilit în străinătate care a vrut să le facă un bine. Dacă ar avea nevoie de ceva? Un hidrofor, o chiuvetă, materiale de construcţie, ceva ţevi şi racorduri pentru a amenaja o bucătărie. Dacă îşi doreşte ceva? “Da, să înveţe copiii ca să aibă o viaţă mai bună, Altă cale nu-i”.

Cei care vor să ajute familia Grămadă o pot face prin intermediul Asociaţiei „Şansa ta”, următoarele conturi bancare fiind deschise la BCR:
în lei RO64RNCB0591123278690001,
în euro RO37RNCB0591123278690002,
în dolari RO10RNCB0591123278690003.

 
Scroll Up