Raport de activitate 2015

Raport de activitate

2015

Asociaţia “Şansa Ta” a obţinut personalitate juridică în anul 2011. Preşedintele asociaţiei este domnul Gabriel Ciobotaru, iar din echipă mai fac parte voluntari, manageri de proiecte, persoanele de la contabilitate şi echipa de consultanţă, oameni entuziaşti şi serioşi, fără de care activitatea nu ar putea să se desfăşoare.

Informaţii despre misiunea, viziunea şi scopul asociaţiei, sponsori, parteneri şi voluntari, pot fi vizualizate pe site-ul: www.asociatiasansata.ro

Asociaţia “Şansa Ta” contribuie la mobilizarea principalilor actori locali în beneficiul comunitaţii. În acest sens, Asociaţia construieşte relaţii de succes între organizaţiile non-profit, companii şi cetăţeni, astfel încât să se sprijine reciproc şi să lucreze împreună pentru o comunitate cât mai înfloritoare, sănătoasă şi mai bună.

Direcţii Strategice:
1. Dezvoltarea de servicii sociale
2. Implicarea comunităţii în acţiuni filantropice

Obiective Strategice:
1. Iniţierea de servicii sociale pentru familii cu copii şi tineri devaforizaţi, în special pentru cei care părăsesc sistemul de protecţie socială, şi pentru persoanele fără adăpost.
2. Creşterea capacităţii Filantropiei de a furniza servicii sociale specializate beneficiarilor noştri.

Asociaţia are următoarele categorii de personal:

Membrii: 10; suntem în curs de a primi 20 persoane, majoritatea tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani;
Voluntari: peste 250 de persoane;
Colaboratori şi parteneri: peste 80 de persoane.

Majoritatea activităţilor asociaţiei sunt realizate în regim de voluntariat.

Având în vedere că asociaţia nu are o vechime mare, politica internă a asociaţiei s-a orientat în primul rând în pregătirea resursei umane, prin participarea la diferite cursuri de specialitate, precum şi către dezvoltarea organizaţională.

Pe parcursul anului 2015, Asociaţia “Şansa Ta” a desfăşurat activităţi cu caracter social în Bucureşti, Ilfov şi în alte 15 judeţe din România, a continuat şi dezvoltat parteneriate cu diverse organizaţii şi instituţii şi a participat la programe de dezvoltare organizaţională derulate de societatea civilă. În plus, avem în lucru cereri de finanţare pe diferite proiecte către diverşi finanţatori interni şi externi şi am participat la programe de dezvoltare organizaţională, derulate de societatea civilă.

Indicatori calitativi şi cantitativi:
49 de persoane (membri şi colaboratori) specializate pe anumite domenii;
Baza de date cu voluntarii  ONG-ului;
Strategia de dezvoltare a ONG-ului pentru perioada 2015-2018;
Plan de implementare a Strategiei de Dezvoltare.

La sfârşitul anului pentru care se face raportarea, s-a realizat îmbunătăţirea promovării asociaţiei pe pagina de Facebook a asociatiei (www.facebook.com/asociatiasansata.ro).

Tot pentru promovarea şi mediatizarea activităţii ONG-lui, s-au realizat materiale de promovare (afişe, pliante, cărţi de vizită, orare şcolare, veste etc.). Pentru o cât mai bună identificare a nevoilor comunităţii, s-au făcut cursuri de formare profesională pentru beneficiarii asociaţiei.

1. ”Să Construim Speranţe Împreună”

În cadrul proiectului “Să construim speranţe împreună”, Asociatia Şansa Ta a reuşit să construiască o casă pentru o familie cu 11 copii şi să renoveze două locuinţe ale unor familii aflate în dificultate. De asemenea, au fost ajutate încă două familii să fie conectate la curent electric, iar alte trei familii au primit mobilier pentru trei camere de locuit. Partenerii proiectelor au fost: Concelex, Pro Confort, Romstal, Fundaţia pentru Sănătate Orhideea Spa etc.

Prin acest proiect, se mai urmăresc în 2016 următoarele obiective: construirea de adăposturi pentru tinerii care părăsesc centrele de plasament (pentru început în Bucureşti şi Ilfov), printr-un program de dezvoltare organizaţională, elaborarea unei strategii, organizarea şi participarea la o serie de cursuri de formare profesională, stabilirea şi dezvoltarea unor relaţii de parteneriat cu autorităţile locale în vederea rezolvării problemelor comunităţii si formarea deprinderilor de viaţă independentă a beneficiarilor.

Achizitionarea si amenajarea  unui centrul social in comuna Bilciulesti/Dambovita unde se va derula un centru de zi si un centru de urgenta pentru copii care au ramas fara parinti si situatii speciale.

Bugetul total al proiectului a fost de 5000 Euro.

Proiectul pentru case se derulează în perioada 2011-2019, iar în 2011 am demarat acest proiect prin realizarea strategiei asupra beneficiarilor, obiectivelor şi modalităţilor de implementare a acestui proiect.

2. Campania “2% - E rândul tău să oferi”

Scopul: Conştientizarea populaţie cu privire la reglementările codului fiscal.

- informarea contribuabililor despre facilitatea fiscală de 2%;
- colectarea de fonduri din impozitul datorat statului de către contribuabili

Beneficiari: persoane aflate în dificultate, care sunt în evidenţa noastră. În prezent, avem 100 de familii pe care le sprijinim permanent.

Locul de desfăşurare: Bucureşti – Ilfov, Iaşi, Prahova, Ialomiţa, Timişoara, Bacău etc.

Descrierea proiectului: în fiecare an, în perioada februarie - aprilie se desfăşoară această campanie de informare a populaţiei cu privire la facilitatea fiscală de direcţionare a 2% din impozitul pe venit, datorat statului de către organisme care sunt stipulate în legislaţia de specialitate (ONG-uri, fundaţii, bisericii, companii, persoane fizice, juridice).

Perioada de derulare: februarie-aprilie 2015

3. Proiectul ” O Şansă Caldă”

Scopul: Identificarea şi mobilizarea celor care trăiesc pe stradă, susţinerea comunităţilor de oameni ai străzii (copii, tineri, bătrâni, familii cu copii).

Beneficiari: Persoanele fără adăpost din Bucureşti şi Ilfov

Linkul de mai jos vă ajută să vizionaţi câteva din imaginile campaniei “O şansă caldă”:

Parteneri: Şcoala Mark Twin, Şcoala nr. 17, Şcoala Mihai Ionescu, ITA, LTA, alte persoane fizice şi juridice, Asociaţia Studenţilor Amicus, RVS, Fundaţia pentru Sănătate Orhideea Spa, Kaufland, Mega Image, Restaurantul Potcoava, La Nicolai, IT Galaxy, Antena 1, PRO TV, TVR, ASI ROMANIA etc.

Locul de desfăşurare: Bucureşti, Gara de Nord – loc în care tranzitul de oameni este cel mai mare şi unde vin oamenii cei mai săraci din toată ţara.

Descrierea proiectului: colectarea de fonduri pentru realizarea de pachete şi oferirea de hrană caldă, pentru un număr de 500 de oameni ai străzii. S-au colectat alimente şi haine de la companii si persoane fizice, iar, prin mediatizare şi împreuna cu voluntarii, au fost distribuite la peste 500 de persoane fără adăpost. În plus, am reuşit şi achiziţionarea unei ambulanţe sociale, destinate acestui proiect.

Perioada de derulare: ianuarie – noiembrie 2015

Bugetul proiectului: 8000 Euro

4. Proiectul “Tabăra din Viaţa Ta”

Scopul: Dezvoltarea unor deprinderi de viaţă şi socializare

- sensibilizarea populaţiei cu privire la situaţia copiilor din centrele de plasament si din familii defavorizate, în vedere prevenirii abandonului şcolar, dar şi creşterea încrederii în propriile forţe şi obţinerea unor deprinderi de viaţă independentă;
- colectarea de fonduri pentru a trimite copiii din centrele de plasament în tabere de vară.

Beneficiari: 20 de copii – atât cazuri sociale, cât şi dintr-un centru de plasament; în plus, 5 copii au avut şansa să se dea cu paramanta, într-o experienţă oferită de Paramania Braşov.

Parteneri:
- RINF, IT GALAXY, Centrul de parapantă Paramania, FRATELI,COMPLEXUL MOECIU, ASOCIAŢIA CAMPIONII VIEŢII, RIN GRAND HOTELS, CONCELEX, ORHIDEEA SPA.

Linkul de mai jos vă va ajuta să vizionaţi câteva din imaginile proiectului “Tabăra din viaţa ta”:

În perioada 30 decembrie 2015 – 3 ianuarie 2016, 20 de copii au beneficiat de o tabără la Râşnov, organizată de o echipă de tineri. Copiii au fost invitaţi gratuit, să se bucure descoperind frumuseţile naturii, mai ales că mulţi nu au văzut muntele niciodată.

Copiii cu rezultate bune la învăţătură au beneficiat de o tabără de vară pentru adolescenţi; aceştia provin din centrele de plasament sau din familii sărace. Astfel, au avut posibilitatea de a cunoaşte oameni şi locuri noi, fiind stimulaţi să înveţe bine în continuare, pentru a fi incluşi în societate.

Perioada de derulare: 19-24 august 2015

Beneficiari: 25 de copii

Bugetul proiectului: 4000 lei.

Proiectul “Fotografia Ta” a continuat şi în 2015.

10 familii au avut şansa să primească o poză de familie, frânturi de amintiri din viaţă. Din cauza sărăciei, există oameni care nu au posibilitatea să îşi păstreze amintiri printate, iar o fotografie poate însemna viaţă şi speranţă pentru ei.

În parteneriat cu HP România, acest proiect aduce bucurie în multe familii sărace.

6. Proiectul “Bucuria Copilăriei”

În cadrul acestui proiect, au beneficiat de surprize frumoase peste 700 de copii din familii devaforizate şi din centre de plasament, centre de reeducare, şcoli şi case de cultură.

-          50 de copii au avut acces gratuit la parcul acvatic din Bucureşti “Water Park,” cu sprijinul RIN Grand Hotel;

-          40 de copii din centre de plasament şi din familii defavorizate au avut acces gratuit la Aventura Park din Cernica, în luna iulie 2015.

-          2 şcoli au fost dotate cu calculatoare, în parteneriat cu Ateliere fără frontiere, iar de acestea beneficiază în prezent 300 de elevi: dotarea unei săli de calculatoare a unui centru de reeducare din Tg Ocna, 150 de adolescenţi beneficiind în prezent de aceste echipamente, şi dotarea unui centru de zi din comuna Vizureşti, unde 150 de copii beneficiază în prezent de acces la calculator.

-          30 de copii au beneficiat de intrare gratuită la patinoar, cu sprijinul primăriei Buftea

-          25 de copii au beneficiat de o zi la spa, cu sprijinul Orhideea Spa

Valoarea sponsorizării a fost în valoare de 5000 euro.

-          În aprilie 2015, s-a deschis în oraşul Buftea o sală de calculatoare, destinată copiilor aflaţi în dificultate, unde până în prezent 60 de copii au beneficiat de acces gratuit;

-          Aici au avut şansa să înveţe tainele calculatorului. Sala de calculatoare a fost deschisă cu sprijinul Primăriei Oraşului Buftea, Ambasadei Americii, Ateliere Fără Frontiere şi Renault România.

-          În luna ianuarie, tot în cadrul acestui proiect, peste 30 de copii au beneficiat de accesul gratuit la patinoar.

7. Proiectul ,,Nimeni nu este perfect, dar o echipa poate fi”

Realizarea unei baze de date de voluntari, întrucât ne dorim să mobilizăm cât mai mulţi voluntari pentru implementarea proiectelor noastre. În anul 2015, s-au înscris peste 100 de voluntari noi.

În anul 2015, continuă parteneriatele cu diferitele instituţii din municipiul Bucureşti şi Ilfov, pentru campania de voluntariat.

8. Campania “Zâmbetul din cutie”

Acest proiect s-a derulat în 14 judeţe din ţară, de la 1 octombrie la 22 decembrie 2015, având următoarele obiective:
• Mobilizare a peste 6000 de copii din Bucureşti, pentru a sprijini cu cadouri de Crăciun peste 6000 de copii foarte săraci din 14 judeţe ale ţării, selectate pentru 2015;

• Susţinerea unui concert umanitar în cadrul campaniei “Zâmbetul din cutie”;

• Parteneriate publice/private în vederea implementării acestui proiect, prin întocmirea de protocoale (ex. Parteneriat între Asociaţia Şansa Ta şi Institutul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Antena 1, Romaero Băneasa);

• Colectarea a peste 6000 de cutii de la copiii implicaţi în proiect, din cele 34 de şcoli, şi depozitarea acestora la Romaero Băneasa;

• Mobilizarea companiilor şi a mass-media, în vederea realizării acestui proiect. Campania a beneficiat de o mediatizare puternică (TV, radio, presă scrisă, online şi bloguri), atât în vederea strângerii de cadouri, cât şi pentru promovarea concertului umanitar din noiembrie 2015, prezentat de Cabral Ibacka, care s-a oferit să susţină proiectul benevol.

Parteneri: Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Centrul de Conferinţe Teodor Pallady, Antena 1 - Observator, Orhideea Spa, primării locale din cele 14 judeţe ale ţării, IT Galaxy, Federaţia de Fotbal Corporatist etc.

9. Rechizite pentru viitorul tău

Peste 350 de copii aflaţi în dificultate au primit în anul 2015 rechizite şcolare şi haine. Prin acest proiect, dorim să prevenim abandonul şcolar din rândul copiilor care nu îşi permit să îşi cumpere rechizite.

10. Pentru o viaţă mai curată

Peste 50 de familii au primit produse de igienă personală şi produse pentru curăţenia casei, cu sprijinul oamenilor cu suflet.

Trei copii au fost ajutaţi să ajungă la consultaţii medicale gratuite, la spitalul Grigore Alexandrescu, în vederea intervenţiilor chirugicale, famiilie neavând posibilitatea de a merge cu ei la spital.

Bugetul proiectului: 2000 Euro.

11. Adoptă un copil la distanţă

În cadrul acestui proiect, 5 copii au avut şansa să fie selectaţi pentru a beneficia de sprijin material din partea unor familii care îi ajută de la distanţă.

12. O şansă pentru fiecare familie

În luna martie 2015, în cadrul proiectului “O şansă pentru fiecare familie”, 30 de copii şi 30 de părinţi au beneficiat de cursuri de formare, ţinute de profesionişti în domeniu, de cursuri de Prim Ajutor (oferite de Crucea Roşie), cursuri de bucătărie, educatie sexuală şi educatie financiară şi cursuri de bune maniere.

Cursurile au fost realizate în colaborare cu Fundaţia The Door, care ne-a pus la dispoziţie spaţiul pentru a ne desfăşura cursurile destinate copiilor şi familiilor aflate în dificultate. Copiii şi părinţii au arătat un interes deosebit pentru aceste cursuri. Au fost realizate dialoguri cu copiii şi părinţii despre importanţa educaţiei, a socializării pozitive, a cunoaşterii interpersonale şi a respectul reciproc.

În perioada februarie – mai 2015, 28 de beneficiari ai asociaţiei, au urmat cursuri în domeniul construcţiei, pe fonduri europene, în parteneriat cu Asociaţia Catalactica şi Primaria Oraşului Buftea.

13. Proiectul Cupa “Şansa Ta”

Conform parteneriatului cu Fundaţia The Door, am efectuat atât activităţi sportive, cât şi educaţionale, de care au beneficiat 40 de copii din familii sărace şi din centre de plasament.

Cupa "Şansa Ta" (prima ediţie) a fost un succes şi s-a desfăşurat în beneficiul copiilor din centrele de plasament şi din familii aflate în dificultate din Bucureşti, Ilfov si judeţul Dâmboviţa.

Partenerii acestui eveniment:
Asociaţia de Fotbal Corporatist, Kaufland, IT Galaxy, Rinf, E-boda, Asociaţia Campionii Vieţii, Centrul The Door, Pizza Hut, Borsec, Senatul României, Tymbark, Rin Hotels, Orhideea Spa, Clubul junior Dinamo, Ambulanţa Bucureşti, Firma de trofee “Leonte”, Editura Paralela 45.

Parteneri media: Antena 1, Comunicatedepresa.ro.

Prin acest eveniment, s-a dorit ca micuții din centrele de plasament și cei din familii nevoiașe să poată uita pentru o zi de greutăți și să se poată bucura de activități recreative împreună cu alți copii.

Nr de proiecte 2015: 12

Bugetul proiectelor a însumat o valoare de aproximativ: 25 000 euro

Total beneficiari: 7000 de persoane

Total beneficiari permanenţi: 500

Premii şi distincţii obţinute în 2015, în cadrul galelor:

• Gala Societăţii Civile, pentru proiectul “O şansă caldă”
  • Gala Oameni pentru Oameni - Diploma de excelenţă
  • Gala Naţională a Voluntarilor - Premiul I la secţiunea “Voluntarul anului”, categoria socială.

Mulţumim tuturor sponsorilor, partenerilor, colaboratorilor şi voluntarilor pentru implicare!